Pomysł na brownie w kilku odsłonach…także tej zdrowej

Któż z nas nie lubi ciasta czekoladowego, ale takiego prawdziwego czekoladowego, a nie kakaowego. Bazą brownie oczywiście jest czekolada i to taka wysokiej jakości. Jednak brownie można przygotować na wiele różnych sposobów i dzisiaj przedstawimy Wam ciekawe pomysły na smaczne ciacho w kilki odsłonach, zatem także tej zdrowej.

Klasyczne brownie zawsze smakuje obłędnie

Na samym początku zaproponujemy Wam przepis na klasyczne brownie i naszym zdaniem to smakuje najbardziej obłędnie, ale jest też obłędnie słodkie. Otóż jego przygotowanie nie nastręcza wielu problemów i tak naprawdę każdy z tym przepisem sobie poradzi. Na samym początku przypominamy, że należy stosować tylko i wyłącznie najlepszej jakości składników. W misce umieszczacie 4 jajka i ubijacie je z dodatkiem szklanki cukru. W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuszczacie 3 tabliczki czekolady gorzkiej z kostką masła, a gdy masa nieco ostygnie, dodajecie ją do masy jajecznej. Całość mieszacie, używając miksera przez około 2 minuty, następnie dodajecie jeszcze pół szklanki mąki pszennej i pokrojoną na małe kosteczki tabliczkę czekolady. Ponownie mieszacie, ale używając łyżki drewnianej. Teraz pozostaje już tylko przełożyć masę do foremki i piec przez około 22 minuty w temperaturze 180 stopni.

Brownie biało-czarne, czyli coś innego, a jakże smacznego

Cóż nasza wersja brownie nie jest już klasyczna i zapewne co niektórzy mogą się obrazić bądź uważać, że jest to obraza tego ciasta czekoladowego, ale naszym zdaniem warto spróbować, tym bardziej, że jest to połączenie brownie z whitenie. Na samym początku przygotowujemy bazę, czyli w misce umieszczamy 5 jaj, które ubijamy ze szklanką cukru. Teraz masę dzielimy na połowę. Do jednej dodajemy rozpuszczone masło z dodatkiem białej czekolady (pół kostki masła i 2 tabliczki białej czekolady), a do drugiej analogicznie dodajemy pozostałą połowę masła i 2 tabliczki ciemnej czekolady, a na samym końcu dodajemy jeszcze po 4 łyżki mąki pszennej i ponownie mieszamy. Teraz przydadzą się cukiernicze tylki. Każdą z mas umieszczamy w tylce, a następnie wyciskamy masy na zmianę, tworząc swoistą szachownicę. Genialny efekt gwarantowany. Oczywiście pozostaje już tylko pieczenie, ale gwarantujemy, że to ciasto się Wam uda. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.

Różowe brownie – my jesteśmy na tak!

Jeżeli lubicie różową czekoladę, to także polubicie różowe brownie, choć trzeba przyznać, że „różowe brownie” nie brzmi dobrze, ale jednak prawda jest taka, że smakuje obłędnie. Dlatego warto je przygotować. Tutaj zasady postępowania są oczywiście bardzo podobne, choć proporcje są już nieco inne. W tym przypadku ubijamy 5 jaj, następnie dodajemy do nich pół szklanki brązowego cukru. Oczywiście w międzyczasie w kąpieli wodnej roztapiamy kostkę masła oraz trzy tabliczki różowej czekolady. Pozostaje już tylko połączenie składników i dodanie szklanki mąki. Ciasto należy piec w temperaturze 160 stopni przez 35 minut. Nie tylko świetnie się prezentuje, ale tak samo dobrze smakuje.

Brownie w wersji zdrowej, czyli ciasto buraczane

Każda z poprzednich wersji brownie może jest nie tyle niezdrowa, co raczej kaloryczna. Natomiast teraz przedstawimy Wam pomysł na zdrowe brownie, choć nie wszystkim ono przypadnie do gustu, bo oparte jest na burakach (sic!). Na samym początku gotujemy buraki do miękkości, a gdy takie już są, blednujemy je na papkę. Dodajemy do nich połówkę ugotowanej na miękko marchewki i ponownie bledujemy. Teraz pozostaje już tylko dodanie łyżeczki masła roślinnego oraz jednego rzędu surowej czekolady, oczywiście rozpuszczonej. Całość mieszamy. Masa na pewno będzie płynna, dlatego też konieczne jest dodanie jeszcze około dwóch szklanek mąki migdałowej. Przelewamy ciasto do blaszki i pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Na pewno ta wersja jest najzdrowsza, ale też nie każdemu zasmakuje.

Oto nasze propozycje na brownie. Naszym zdaniem lepszym wyborem jest klasyka niż brownie buraczane. Oczywiście alternatywą dla buraków może być jeszcze fasola, ale trudno powiedzieć czy jest to smaczniejszy wybór. Możecie też do masy wkruszyć orzechy czy dodać suszone owoce.

Leave a reply

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij